Djursjukhus - En hel del om Djursjukhus & VeterinärerTandvård för djur

Djur kan liksom människor för hål och problem med tänderna. Hundar kan tappa aptiten eller bli lite aggressivare när deras tänder gör ont en häst med stora tandproblem kan t.o.m. bli lite farlig. Ett problem med djurens tandvård är att de inte kan tala om när de har ont i tänderna.

Det finns flera tecken på att ditt djur kan ha problem med tänderna och det är t.ex.:

Tandvård för djur
  • Tänder som är lösa
  • Irriterat tandkött
  • Synlig tandsten
  • Skador på emalj
  • Missfärgade tänder
  • Dålig andedräkt
  • Sneda tänder
  • Bettfel

Förebyggande tandvård

Även ditt husdjur kan göra förebyggande tandvård för att dels minska risken med tandproblem men även förbättra munhälsa och lukt ur munnen. Det finns, förutom tandborstar, olika former av tuggartiklar som minskar risken för tandsten eller karies.

Genom att förändra kosthållningen kan många problem med tänderna undvikas och tandhälsan kan förbättras enkelt.Tandläkare för djur

Tandläkare för djur

På den djursjukhus som har tandvård finns det speciellt utbildade tandläkare som har stor erfarenhet av djurs tandproblem och lagat tänderna på många djur. Dessa tandläkare arbetar på samma sätt som tandläkarna gör som harbetar med människors tänder. De börjar med att titta i munnen samtidigt som det sätter in röntgenplåtarna i munnen. Efter att röntgenbilderna analyserats tittar tandläkaren en gång till i munnen för att med i detalj titta på de områden som verkar ha skador eller felställningar av tänderna.

Försäkring för tandvård

Det är en stor fördel om du kan en bra örsäkring för din hund eller katt men det gäller att undersöka vad försäkringen täcker. Det kostar normalt inte så mycket att laga ett hål eller dra ut en tand på ditt husdjur men om det är svårare tandproblem som är t.ex. att hästen stanna över natten är det bra om hästens försäkring även inkluderar tandvård.

När du tar en försäkring för ditt husdjur bör du därför kontrollera att försäkringen täcker tandvård