Djursjukhus - En hel del om Djursjukhus & VeterinärerSjukgymnastik för djur

Sjukgymnastik för djur

Djur kan få liknande belastningsskador som människor och kan vara i behov av sjukgymnastik. Flera djursjukhus har speciella sjukgymnaster för djur som lägger upp träningsprogram för djur som har värk eller belastningssymptom samt tar fram rehabiliteringsschema för djuren.

För djur är det svårare att tala om vilka rörelser som ska göra och ska undvika initialt utan sjukgymnastiken går mycket ut på träning kombinerat med massage. Träningen kan ske på lite olika sätt med det viktigaste är att djuret inte skadas med eller belastas för hårt under träningen. Till sin hjälp har djursjukhusen oftast:

  • Simbassäng
  • Treadmill - Gångband
  • Vibrationsträning


Simträning för djur

Att simma är en mycket skonsam form av träning och sjukgymnastik som passar framförallt hundar och hästar bra. Simningen ger både kondition och allsidig muskelträning samtidigt som riskerna för belastningsskador på leder och ben är minimala.

För att skelettet ska stärkas behöver de belsastas vilket gör att simträningen inte passar för all typ av återuppbyggnad.

Treadmill för djur

Treadmill är ett gångband där djuren, vanligtvis hundar, kan träna under kontrollerade former. Fördelen med treadmill vid sjukgymnastik är att hunden inte hoppar och sliter okontrollerat på ben, muskler och leder samt inte riskerar att tidigare skador förvärras.

En treadmill kan också helt eller delvis vara nedsänkt i vatten så att både skelettet och musklerna tränas skonsamt vid sjukgymnastiken. Erfarna sjukgymnaster har en god känsla för hur ert husdjurs belastning ska ökas allt under återuppbyggnaden vid sjukgymnastik.

Vibrationsträning för djur

Sjukgymnastik för djursjukhus

Vibrationsträning innebär att djuret placeras på en platta som vibrerar vilket påverkar musklerna, balanser och blodcirkulationen positivt. Frekvensen med vibratorplattan vibrerar med brukar varieras mellan 3 - 30 Hz.

Låga frekvenser på vidratorplattan kan liknas vid massage. Alla djursjukhus och sjukgymnaster har eller använder sig inte av vibrationsträning.